Biomaterialet som ersätter plast

Helsinborgsföretaget Gaia Biomaterials ser en ljus framtid för sitt nedbrytningsbara plastersättande material. “Det bidrar inte till mikroplatser och kommer aldrig att bilda öar av plastsopor i haven”, säger vd:n Peter Stenström.

Ett av användningsområdena för Gaia Biomaterials material är nedbrytningsbara förpackningar. Ett av användningsområdena för Gaia Biomaterials material är nedbrytningsbara förpackningar.

Medlemsföretag
12 apr. 2024
Sakområde:

Plastlocket till ditt take-away kaffe. Plastpåsar, plastförkläden och plastfilm att täcka matresterna med. Vore det inte bra om allt detta gick att slänga i komposten?

Om produkterna vore tillverkade med det Helsingborgsbaserade företaget Gaia Biomaterials material Biodolomer skulle det vara möjligt.

Biodolomer är ett granulat som är baserat på kalciumkarbonat, vegetabilisk olja och en ester, ingredienser som är helt biologiskt nedbrytningsbara.

Gaia Biomaterials tar nu in kapital och nya delägare och satsar på expansion. Sedan tidigare finns Latour Future Solutions med bland ägarna, en del av investmentbolaget Latour som investerar i hållbarhetsfokuserade tillväxtbolag.

– Främst siktar vi på att växa i Nordamerika och Europa, säger Peter Stenström, vd och delägare i Gaia Biomaterials.

Grunden: olika samarbeten med Hans Rausing

Gaia grundades av entreprenören Åke Rosén och även om företaget är relativt nystartat så går historien tillbaka ända till 1970-talet. Då började hans mångåriga arbete med plast och förpackningar som teknisk rådgivare åt Hans Rausing.

Genom åren startade Åke Rosén många företag innan han gick i pension. Men när EU:s miljökommission började tala om att ”vi måste göra något åt fossil plast” kunde han inte hålla sig borta från näringslivet längre.

– Det var 2015 som jag kom i kontakt med Åke. Jag hade just sålt ett företag som sysslade med maskiner och tyckte att detta lät spännande och roligt. Vi kompletterade varandra så bra att jag köpte in mig och klev in som vd, berättar Peter Stenström.

Peter Stenström, vd. I Gaia Biomaterials fabrik i Helsingborg tillverkas framför allt granulat. Men här produceras även bärkassar av Gaias nedbrytningsbara biomaterial.

Stort intresse att ersätta plast med biomaterial

Ett par år senare är Gaia Biomaterials inne på sin andra fabrik och siktar nu på att nyanställa och utöka verksamheten. Önskescenariot är att ta företaget till nästa steg, som Peter Stenström uttrycker det.

– Det finns ett stort intresse för vårt granulat i länder där man vill ha bort plast och där det inte går att ersätta med kartong eller papper – som när materialet måste kunna stå emot fukt till exempel. Här är vårt material det perfekta alternativet.

– Vårt material bidrar inte till mikroplatser och kommer aldrig att bilda öar av plastsopor i haven, tillägger han.

Kan bli slutet för spökfiskenät i haven

Exempel på ytterligare användningsområden för Biodolomer-materialet är konstgräs, berättar Peter Stenström.

– Konstgräs är väldigt intressant. Där jobbar vi nu tillsammans med en global tillverkare som vi sluttestar ett speciellt framtaget granulat tillsammans med.

På lite längre sikt kan även produkter som fiskenät, rep och linor för marint bruk bli en marknad för Gaias patentskyddade biomaterial. Det skulle kunna bli en lösning för de “spökfiskenät” som driver omkring i haven och hotar marint liv.

Naturligt att gå med i Teknikföretagen

Enligt Peter Stenström var det naturligt för Gaia att gå med i Teknikföretagen för två år sedan.

– Mina tidigare företag har också varit medlemmar. Som mindre bolag har man ofta begränsade resurser och då behöver man bra rådgivare och samtalspartner. Jag har alltid fått bra respons och haft ett bra samarbete med Teknikföretagen.

 

Gaia Biomaterials i korthet

  • Grundades: 2015.
  • Antal anställda: 18 just nu, men håller på att nyanställa inom marknad, försäljning och FoU.
  • Huvudkontor och produktion i Helsingborg. Håller på att utöka det internationella nätverket med fler agenter och distributörer.
  • Produkt: Biodolomer, ett material som kan användas som plast men som är komposterbart och inte bidrar till mikroplaster.