Länkarna på arbetsmiljösidorna är under omarbetning med anledning av Arbetsmiljöverkets nya regelstruktur som träder i kraft 1 januari 2025. Vissa länkar kanske inte kan nås pga detta under vecka 1 och 2.

"Att styra med gester är framtidens sätt att interagera"

I framtiden behöver du inte trycka på en touchskärm hos hamburgerkedjorna. I stället beställer och betalar du genom handrörelser i en virtuell miljö. Svenskbaserade startupföretaget ManoMotion har utvecklat en avancerad programvara som gör det möjligt.


Medlemsföretag
11 dec. 2020
Sakområde:

– Att styra med gester är framtidens sätt att interagera. Vår programvara gör att handen kan ersätta möss, tangentbord och touchskärmar, säger Lars Österberg, vd för ManoMotion som hamnat på 33-listan där tidningen Ny Teknik utser Sveriges mest lovande startups. 

Företagets historia börjar runt 2009, något år efter att den första Iphonen lanserades. Med den lärde sig världen att svajpa och pekskärmen gjorde sitt definitiva intåg. Ett helt nytt användargränssnitt hade fötts. 

Men på KTH i Stockholm frågade sig professorn Haibo Li och hans doktorand Sharouz Yousefi vad som skulle komma i nästa generation. Hur skulle nästa gränssnitt se ut?

Idén föddes om en ”G-phone”, en gest-telefon

– De kom upp med idén om en ”G-phone”, där g:et står för engelska gestures – gester på svenska, berättar Lars Österberg.

Utmaningen var om man verkligen skulle kunna ladda en telefon med en så pass processorkrävande programvara att den med hjälp av endast den inbyggda kameran klarar av att tolka och agera på handrörelser. Men efter sex års forskning och utveckling kunde forskarteamet svara ja på frågan, och 2015 föddes startupföretaget ManoMotion (HandRörelser).

 

Siktar både på gaming och industri

Några år senare har företaget vuxit till 20 anställda och konsulter och står i dag på tre ben när det gäller kunder och lösningar. Gamingvärlden och apputvecklare för mobiltelefoner är det första benet. Det andra är avancerade AR-headsets och AR-glasögon, ett område där ManoMotion har säkrat några viktiga ordrar från internationella tillverkare.

– Det tredje benet är industriella tillämpningar, säger Lars Österberg. Det kan handla om att Bosch vill förbättra flödet i sin produktion eller att BMW vill utveckla framtidens sätt för en bilförare att styra funktioner med sina händer genom ett hologram.

En av Sveriges mest lovande startups

Att få stöd kring utmaningarna i att bli ett större företag och att rekrytera högt utbildad kompetens – ofta på forskarnivå – är två anledningar till att ManoMotion nu anslutit sig till Teknikföretagen, berättar Lars Österberg. 

– Vi har redan 14 nationaliteter på lönelistan och måste ofta snegla mot utlandet för att hitta den rätta kompetensen. Här är kollektivavtal och medlemskap i Teknikföretagen en möjlighet att enklare få arbetstillstånd, säger han. 

– Men vi vill också visa att vi är en seriös arbetsgivare som respekterar alla spelregler, tillägger han. Nu under coronakrisen har vi till exempel sett värdet av att ha ett kollektivavtal på plats när det handlar om att få eventuella stöd från samhället.

ManoMotion i korthet
  • Grundades: 2015.
  • Ursprung: Forskningsprojekt på KTH.
  • Antal anställda: 20
  • Produkt: programvara för att tolka handrörelser som kan installeras i mobiltelefoner, AR-glasögon och industriella tillämpningar.
Visa mer