Ett av de senaste användningsfallen för Flox Robotics teknik handlar om att skrämma bort kanadagäss från några av Stockholms badplatser, ett återkommande problem varje badsäsong.
Men nu cirklar en självstyrande drönare från Flox över badplatsen med ett för gässen störande ljud som tvingar bort dem från stranden som en flygande vallhund. Fast monterade högtalare uppe på badplatsen med samma ljud kompletterar det hela.
– Ljuden är skräddarsydda för kanadagäss, de påverkar inte människor eller andra djur som får vara på badplatsen, säger Sara Nozkova.
Startade hos studenter på KTH
Flox Robotics historia börjar på KTH för tre år sedan. Sara och hennes medgrundare såg att de hade en intressant kombination i deras inriktning på robotik, AI och automation, och den snabbväxande drönarmarknaden.
Medgrundarna var också nära problemet – deras familjer hade själva problem med vildsvin som förstörde skördar.
– Vi ställde oss frågan om vi skulle kunna använda AI och robotik för att undvika vildsvinsskador på grödorna, säger Sara.
Intelligent enhet känner av vilket djur som rör sig
Det blev starten för Flox Robotics och utvecklingen av en teknik som nu börjar få rejält med uppmärksamhet. Grunden är en intelligent enhet som kan placeras på en valfri autonom drönare eller monteras fast. Enheten har ett AI som identifierar vilket djur som rör sig. Detta styr typen av ljud som ska sändas ut, olika för vildsvin och kronhjortar till exempel.
På Flox kundlista finns bland annat Trafikverket som vill förhindra viltkollisioner med bilar, Boliden som vill stoppa djur från att komma ned i gruvgångar och Swedavia som vill ha bort fåglar från flygplatser.
– Och så har vi en lantbrukare i Washington state i nordvästra hörnet av USA som hittade oss på nätet. Det fanns inga lösningar som vår i hans närhet.
Till vänster: Flox installerad på ett träd. Till höger: Sara Nozkova, vd och grundare av Flox Robotics.
Siktar på global expansion
Just nu handlar Flox utmaning om att säkra finansiering för den planerade expansionen. För att det går att expandera, det är Sara Nozkova övertygad om.
– Klimatförändringarna gör att konflikterna mellan människor och djur kommer att öka globalt sett. Med vår lösning går det att förena ett vilt djurliv med säker och hållbar livsmedelsförsörjning.
Varför valde ni som nystartad techbolag att gå med i Teknikföretagen?
– Främst var det en väldigt konkret anledning: vi ville säkra att två av våra anställda – en från Indien och en från Sri Lanka som pluggade på KTH och Stockholms universitet – kunde få arbetstillstånd. Där får vi hjälp av Teknikföretagen. Men vi ser också att medlemskapet är viktigt för framtiden, att vi har ordning och reda med kollektivavtal och andra rutiner.
FLOX Robotics i korthet
- Deeptech-bolag som startade på KTH 2019. Har i dag sju anställda.
- Flox Robotics teknik bygger på en kombination av AI och en intelligent enhet som kan placeras på autonoma drönare eller installeras fast.
- Bolaget kallar som tjänst ”Wildlife management as a service”, där jordbrukare och andra intressenter prenumererar på tjänsten att slippa skador från djurliv.
- Hårdvaran till Flox Robotics enheter produceras i dag i egna lokaler på Things nära KTH, en verkstadsmiljö där deeptech-entreprenörer delar på utrustningen. Planen är dock att outsourca tillverkningen till en produktionsanläggning.