Almedalen 2024 Kontakta oss Varumärkesportal Kurser & seminarier Webbshop In English

Därför satsar ÅF på jämställdhet

Fler kvinnor på alla nivåer i bolaget. ”Det är helt avgörande för att nå våra verksamhetsmål och fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare”, säger Emma Claesson, kommunikations- och HR-direktör på ÅF – ett företag som jobbar systematiskt för att bli mer jämställt.

Emma Claesson, kommunikations- och HR-direktör på ÅF. Emma Claesson, kommunikations- och HR-direktör på ÅF.

Medlemsföretag
01 maj 2018
Sakområde:

Ingenjörs- och designföretaget ÅF har under flera år rankats som en av de mest populära arbetsplatserna bland Sveriges unga civilingenjörer, enligt Universum Global, som varje år samlar information via enkäter till studenter och arbetsgivare.

ÅF växer stadigt och behöver knyta till sig många talanger för att kunna ge sina kunder de mest innovativa och hållbara lösningarna. 2017 anställde bolaget cirka 1 800 nya medarbetare.

Ökat stöd till chefer

– Hela vår affär bygger på våra konsulter och deras kompetens, därför är HR-arbetet i form av bland annat kompetensförsörjning och ledarutveckling på ett naturligt sätt kopplat till kärnan i vår verksamhet och väldigt prioriterat hos oss, säger Emma Claesson.

Ett exempel är att HR-funktionen ger cheferna stöd genom utbildning och coachning för att säkerställa att rekryteringsprocesserna och kompetensutvecklingen är rättvis och inkluderande.

För att öka jämställdheten införde ÅF för några år sedan rekryteringsaktiviteten Ladies’ Month, som gick ut på att ÅF under en månad per år skrev anställningsavtal enbart med kvinnor. Initiativet pågick under tre års tid och bidrog både till att andelen som sökte sig till ÅF samt skrev anställningsavtal med bolaget ökade kraftigt. Under 2014 och 2015 ökade andelen kvinnor som sökte sig till ÅF med 46 respektive 24 procent.

Mål: 30 procent kvinnor

I dag är 25,5 procent av ÅF:s anställda kvinnor. Målet för år 2020 är 30 procent bland såväl konsulter som chefer.

Sedan 2016 har ÅF en Diversity Coach anställd. Hans främsta uppgift är att bidra till att mångfalden på ÅF ökar, bland annat genom att driva ett traineeprogram för invandrade ingenjörer där ÅF samarbetar med Arbetsförmedlingen för att hitta rätt kandidater.

– En arbetsplats som tar till vara människors olikheter – oavsett kön och bakgrund – ger ökad konkurrenskraft. Det är mer lönsamt, inte bara för oss, utan också för våra kunder, säger Emma Claesson.

Skapa en bättre värld

För att bredda sitt rekryteringsarbete har ÅF nu också börjat fokusera mer på ungdomar som ska välja gymnasieutbildning. Att en teknisk utbildning kan leda till ett spännande och kreativt jobb utomlands är det långt ifrån alla 16-åringar som tänker på.

– Som konsult hos oss blir du en del av ett stort internationellt nätverk. Och, det bästa av allt – du får vara med om att skapa en bättre och mer hållbar värld, säger Emma Claesson.

Det här är ÅF

  • Ingenjörs- och designföretag med verksamhet inom energi, industri och infrastruktur.
  • ÅF bildades 1895 under namnet Södra Sveriges Ångpanneförening. Sedan starten har ÅF varit med om fyra viktiga teknologiska revolutioner: ångkraft, elektricitet, kärnkraft och digitalisering.
  • Har i dag cirka 10 000 medarbetare och kontor i mer än 30 länder. Under 2016 utförde ÅF projekt i över 100 länder runt om i världen. • Omsätter cirka 11 miljarder kronor per år.
  • Medlem i Teknikföretagen sedan 2014.