Teknikföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för teknik- och techsektorn i Sverige och samlar cirka 4450 medlemsföretag. Som chef för Teknikföretagens medlemsenhet har Björn Widlert tät kontakt med medlemmarna runt om i landet.
Kompetensförsörjning en utmaning
Kompetensförsörjningen är just nu den största utmaningen som medlemmarna står inför, berättar han. Det är för få som väljer att utbilda sig till yrken såsom civilingenjör eller kvalificerad industriarbetare, vilket gör att det svårt att hitta rätt kompetens och växa som företag. Att teckna ett kollektivavtal kan vara en viktig del i att hantera problemet.
– Ett kollektivavtal skapar attraktionskraft för arbetsgivaren. Det blir allt vanligare att potentiella arbetstagare efterfrågar kollektivavtal när de väljer mellan olika arbetsplatser. Det blir också lättare att behålla kompetent personal om du har ett kollektivavtal eftersom du får marknadsmässiga villkor för exempelvis försäkringar och pensioner på ett väldigt kostnadseffektivt sätt. Det är viktiga parametrar för att attrahera och behålla personal, berättar Björn Widlert.
Ett annat sätt att lösa kompetensbristen är att rekrytera personal utanför EU. Företaget måste då söka arbetstillstånd, vilket kräver både anställningsvillkor och lösningar som är i nivå med kollektivavtal. Det lättaste är då att ha ett kollektivavtal att luta sig på, eftersom det uppfyller de krav som Migrationsverket ställer.
– Många startupföretag väljer att teckna kollektivavtal just för att enklare kunna söka arbetstillstånd för personal utanför EU. Teknikföretagen kan också ge konkret rådgivning och stöd kostnadsfritt i den process det innebär att söka arbetstillstånd, säger Björn Widlert.
Kollektivavtal säkerställer goda arbetsvillkor
Det finns också andra konkurrensfördelar med kollektivavtalet. Som exempel nämner han de fördelaktiga pensionslösningar som man omfattas av med ett kollektivavtal.
– Det är de bästa lösningarna som finns på marknaden. Det är omöjligt att som enskilt företag pressa priserna på samma sätt som vi har lyckats göra tack vare att vi är så många. Vi betalar in lika höga pensionspremier som med många privata lösningar och de anställda får ut 20-50 procent mer varje månad när de går i pension. Det här är en stor fördel för den enskilda medarbetaren och en konkurrensfördel för företaget.
Med ett kollektivavtal får man helt enkelt en kvalitetssäkring och behöver inte fundera över frågor som hur man ska hantera föräldralöner, pension och andra detaljerade frågor, understryker Björn Widlert. En annan fördel är den flexibilitet som ett kollektivavtal innebär. Det handlar exempelvis om arbetstidsregler som är mycket mer flexibla i kollektivavtalet än arbetstidslagen, vilket underlättar om man har vissa mer intensiva och andra lugnare perioder – då kan man enkelt flytta arbetstid till när den behövs som mest utan att behöva öka bemanningen eller betala övertidsersättningar i onödan.
Ökad efterfrågan på kollektivavtal
De senaste åren har Björn Widlert sett en snabbt ökande efterfrågan på kollektivavtal från anställda i tekniksektorn och en liknande efterfrågan från kunder.
– Vi ser också att allt fler stora och snabbväxande företag väljer att teckna kollektivavtal. När konjunkturen är skakig ökar efterfrågan på den trygghet som kollektivavtalen kan ge, till exempel bra försäkringar vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
Han nämner omställningsförsäkringen som en viktig pusselbit.
– Det har varit en stor framgångssaga i hur den fungerar. Det finns inga andra aktörer som kan matcha det stöd som en omställningsförsäkring ger i att ge stöd i att hitta ett nytt jobb.
Fler och fler företag ställer också krav på kollektivavtal hos underleverantörer eftersom man vill säkerställa att hela leverantörskedjan har goda villkor.
– För Teknikföretagen är denna utveckling väldigt tydlig. Vi växer i rask takt med cirka 100 nya medlemsföretag per år, och så har det sett ut i flera års tid. Både nya och etablerade företag väljer att bli medlemmar hos oss.
Text: Karin Carlesten