1. Vi blir låsta i vår löneprocess. Kollektivavtal gör att vi inte får sätta individuella löner eller ge högre löneökningar än märket
Stämmer inte alls! Våra kollektivavtal bygger på individuell lönesättning utifrån till exempel prestation. "Märket" reglerar den lägsta löneökningen som gäller totalt på företaget om man inte kommer överens om något annat, man kan alltid välja att lägga ut högre ökningar än så.
2. Kollektivavtal passar inte ett globalt företag
Oavsett var företaget verkar geografiskt finns det lagregler att följa. Så är det även i Sverige och det är inget som företaget kan välja bort. Våra kollektivavtal ersätter lagens regler på ett mer flexibelt sätt. Det stämmer därför inte att kollektivavtal inte passar globala företag. Dessutom är många av våra medlemsföretag framgångsrika globalt.
3. Man kan inte ha personaloptioner när man har kollektivavtal
Det finns inga hinder i våra kollektivavtal mot att ha personaloptioner, bonussystem eller andra incentiveprogram.
4. Kollektivavtal fungerar inte med vår unika verksamhet inom tech
Ett kollektivavtal innehåller regler som ändrar lagstiftningen så att de passar branschens behov. Om man inte har kollektivavtal måste man alltså följa lagens regler som är mindre flexibla. Kollektivavtal är ett ramverk med stor flexibilitet där arbetsgivare och fackförbund kan komma överens om företagsanpassade lösningar som passar verksamheten. Unika lösningar för unika företag helt enkelt.
5. Arbetstidsreglerna blir mindre flexibla
Vi har ersatt arbetstidslagen med egna regler som är flexiblare än lagstiftningen. I våra avtal kan man till exempel ha möjlighet till nattarbete vid behov, det finns också väldigt stora möjligheter att hantera arbetsanhopningar vid deadlines och liknande.
6. Vi har bättre pensionsförsäkringar
De kollektivavtalade pensionsförsäkringarna ger trygghet och stöd för arbetsgivare som slipper att upphandla dem på egen hand. Det finns dessutom ett stort utbud av upphandlade fonder och pensionsförvaltare att välja mellan för de anställda. De ger även mer i plånboken för de anställda för varje inbetald krona då de kollektivavtalade pensionerna har lägre avgifter och förvaltningskostnader som annars äter upp stora delar av det sparade pensionskapitalet. Totalt sett ger nästan inga försäkringslösningar som företag handlat upp själva en lika hög tjänstepension. Det blir alltså en win-win för arbetsgivare och anställda.
7. Företaget blir mindre snabbrörligt då man behöver förhandla med facket
Detta är en vanlig missuppfattning vi stöter på. Enligt medbestämmandelagen MBL behöver företag med kollektivavtal förhandla viktigare förändringar och de förhandlas endast med de fackliga parter som är medparter till kollektivavtalet. Utan kollektivavtal behöver företag förhandla med alla fackliga tillhörigheter som finns på arbetsplatsen vid exempelvis arbetsbrist. Det gör förhandlingarna mer tidskrävande än med kollektivavtal.
8. Med kollektivavtal får facket bestämma
Ett kollektivavtal inskränker inte på något sätt arbetsgivarens rätt att bestämma över den egna verksamheten, även om facket har rätt att tycka till om viktigare förändringar av verksamheten.
9. Man får inte erbjuda ytterligare förmåner och försäkringar som till exempel sjukvårdsförsäkring
Det finns inga hinder mot att erbjuda den typen av försäkringar och förmåner. Våra kollektivavtal styr varken sådana förmåner eller sånt som friskvårdsbidrag, lunchförmåner eller annat. Det är helt upp till arbetsgivaren att besluta om.